Analiza 145 różnych rodzajów e-papierosów wykazała, że użytkownicy wielu
z nich mogą być narażeni na działanie szkodliwej substancji chemicznej -
benzaldehydu. Najwyższe stężenie tego związku wykryto zaś w produktach
o smaku wiśni.
Zespół badawczy kierowany przez Polaka - dr. Macieja Goniewicza z
Roswell Park Cancer Institute w Buffalo (USA) wykrył, że opary
pochodzące z wielu rodzajów smakowych wkładów do e-papierosów
charakteryzują się wysokim stężeniem drażniącego drogi oddechowe
benzaldehydu. Największy jego poziom znaleziono zaś w produktach o smaku
wiśniowym.
Benzaldehyd to organiczny związek chemiczny stosowany do wyrobu
barwników lub substancji zapachowych, które następnie wykorzystywane są w
przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Chociaż wydaje się, że jest on
bezpieczny w kontakcie ze skórą oraz po spożyciu, to wielokrotnie
wykazano, że powoduje podrażnienia dróg oddechowych u ludzi i zwierząt.
Podgrzewany lub/i wdychany wywiera niekorzystny wpływ na organizm.
Wiśniowe w smaku e-papierosy najbardziej niebezpieczne
4/
5
Oleh
Unknown